Sinds 1993 is het verwerken van asbest wettelijk verboden, echter bevatten veel woningen die voor deze tijd gebouwd zijn nog sporen van asbest. Zo wordt asbest bij oudere woningen ontdekt in het plafond, dakbeschot of in de vloerbedekking. Zit er in je plafond asbest verwerkt? Lees hieronder wat je precies moet doen.

Is het nodig om het asbest te laten verwijderen?

Het soort asbest dat meestal wordt aangetroffen in plafonds is niet-hechtgebonden asbest. Dit type asbest is te herkennen aan de vezelachtige en korrelige structuur. Wanneer het om brandwerende boards in het plafonds gaat, dan hebben ze vaak een lichtbruine tot gele kleur met een zachtboard structuur.

Het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest is in veel gevallen noodzakelijk. Zeker als de asbest zich bevindt onder de plafondplaten, dan is het verstandig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Zodat een vakkundig expert de situatie kan bekijken en beoordelen of het asbest inderdaad verwijderd moet worden. Als er geen sloop- of renovatieplannen zijn, dan kan er een asbestbeheersplan opgesteld worden om de asbest op een veilige manier (voorlopig) te laten zitten.

Is een asbest plafond gevaarlijk?

In de meeste gevallen gaat het bij een asbest plafond om niet-hechtgebonden asbest, waarbij de schadelijke asbestvezels los liggen en dus eenvoudig kunnen loskomen. Doordat de asbestvezels los zitten moet de asbest verplicht door een erkende asbestverwijderaar verwijderd worden. Op deze manier zorg je ervoor dat de asbestvezels niet ronddwarrelen, waardoor ze niet meer schadelijk voor de volksgezondheid kunnen zijn.

Wat kost het verwijderen van asbest in het plafond?

De kosten voor het verwijderen van het asbest plafond zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals: de grootte van het materiaal, soort en hoeveelheid asbest dat er aanwezig is. Deze factoren hebben een belangrijke rol in de bepaling van de kosten. Heb je advies van een expert nodig? Of ontvang je graag een offerte voor het verwijderen van de asbest? Neem gerust contact met ons op.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN