Is jouw woning voor het jaar 1994 gebouwd? Dan zijn er verschillende plekken waar asbest aanwezig kan zijn. Het dak is een van de meest voorkomende plekken waar asbest zich bij oudere woningen bevindt, maar ook asbest in de schoorsteen komt vaak voor.

Het komt regelmatig voor dat oude schoorstenen asbest bevatten zonder dat de eigenaar van de woning het weet. Om erachter te komen of er asbest aanwezig is, is het nodig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht of de schoonsteen van je woning asbest bevat. Vooral bij sloop- of renovatieplannen bij een woning ouder dan 1994 is het nodig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren.

Toepassing van asbest in schoorstenen

Vroeger werd asbest ontzettend veel toegepast in de bouw. Door de brandwerende eigenschap werd asbest ook veel toegepast in schoorstenen van woningen of andere brandgevaarlijke plekken. Vooral asbestcement en asbestcementplaten werden veel gebruikt. De asbest kan je zelf niet herkennen met het blote oog. Wil je zeker weten of er inderdaad asbesthoudend materiaal aanwezig is in de schoorsteen? Laat dan een asbestonderzoek uitvoeren.

Blijkt dat er schoonsteen aanwezig is, dan dien je daar rekening mee te houden bij het verwijderen. Het vrijkomen van asbestvezels kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Het inschakelen van een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf is dan ook vaak de verstandigste keuze.

Hoe weet je zeker dat de schoorsteen asbest bevat?

Is je woning voor het jaar 1994 gebouwd? En is de schoorsteen na die tijd niet meer vernieuwd? Dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Echter is het niet mogelijk om met het blote oog de aanwezige asbest te herkennen. Als je zeker wilt weten of de schoorsteen asbestvrij is, dan is het verstandig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Gaerter Milieutechniek beschikt over de juiste certificaten en wij helpen graag. Bij een vermoeden van asbest komen wij op locatie een asbestinventarisatie uitvoeren, waarbij we erachter komen of er asbest in de schoorsteen aanwezig is. Na het onderzoek ontvang je een duidelijk rapport. In dit asbestinventarisatierapport staat welk soort materiaal aanwezig is, op welke plekken en de precieze hoeveelheid ervan. Ook geven we advies over wat je het beste kunt doen met het eventuele aanwezige asbest.

Asbest schoorsteen laten verwijderen

Blijkt er uit het asbestonderzoek dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is in de schoorsteen van je woning, dan kan je dit het beste zo snel mogelijk laten saneren door een specialist. Op het moment dat je geen gebruik meer maakt van de schoorsteen? Dan is het wellicht een goede keuze om de hele schoorsteen te verwijderen. Voor het verwijderen van een asbesthoudende schoorsteen is het nodig om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen, zoals Gaertner Milieutechniek. Zo weet je zeker dat de asbesthoudende materialen of de gehele schoorsteen op een veilig manier wordt verwijderd. Heb je vragen? Of wil je direct een offerte aanvragen? Ga naar deze pagina!

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN