Lange tijd is vloerbedekking met asbest erin verwerkt ontzettend populair. Voornamelijk in de jaren 1963 tot 1980 is er veel asbesthoudend vloerbedekking toegepast in gebouwen. Vaak is de toplaag met de glans of print van PVC en zit er in de onderlaag asbest verwerkt. Bij asbesthoudende vloerbedekking lijkt die onderlaag ietswat viltachtig. Een beetje vergelijkbaar met karton. De kleur van de onderlaag met asbest kan variëren van lichtgrijs. lichtbeige en lichtgroen.
Asbesthoudende vloerbedekking herkennen
Tot ongeveer het jaar 1985 zijn er enorm veel vinylvloertegels, die verstevigd zijn met asbest, gelegd in gebouwen. Deze kunststof tegels zijn tijdens de bouw al gelegd, veelal in vochtige ruimtes als toiletten en keukens. Vinyltegels zijn hard en de toplaag heeft een beetje glans. Vaak met een wit “gevlamde” decoratie. Een typisch kenmerk van deze harde asbesthoudende vinylvloertegels is dat ze vaak met zwarte kit zijn aangebracht.
Ook vinylvloerbedekking met asbest werd in de jaren 1963 tot en met 1983 erg veel toegepast. Dit was een soort zeil dat veel werd gebruikt op trappen en in keukens. De toplaag van deze asbest vloerbedekking is van PVC, terwijl er in de onderlaag asbest zit. De onderlaag is net als bij vinylvloertegels viltachtig en heeft een lichtgrijs tot lichtbeige kleur. Soms zelfs lichtgroen. Naast deze genoemde soorten vloerbedekking zijn er nog veel meer soorten waarin asbest kan bevinden.
Onderstaande soorten vloerbedekking bevatten nooit asbest:
- Buigzaam zeil met een bruine, dikke en harige onderzijde
- Ondertapijt van vilt
- Dun en breekbaar zeil met een doffe zwarte of wijnrode onderkant
- Soepel zeil met een onderkant van kunststof of foam
- Zeilachtige en stijve vloerbedekkingen met een ruwe en harde onderzijde met daarin grofmazig juteweefsel (bijvoorbeeld linoleum)
Asbest vloerbedekking laten verwijderen?
In principe is asbest in vloerbedekking hechtgebonden. Dit betekent dat de vezels op hun plek blijven zitten en er dus weinig risico is dat er schadelijke vezels in de lucht verspreiden. Wanneer de toplaag begint te slijten kan dit veroorzaken dat er schadelijke vezels zich in de lucht verspreiden. Dit is hét moment om de vloerbedekking te laten verwijderen. Om vervolgens nieuwe asbestvrije vloerbedekking te plaatsen.
Asbest vloerbedekking mag je zelf verwijderen zolang het om een oppervlakte van minder dan 30 vierkante meter gaat. Echter kunnen er tijdens het verwijderen schadelijke vezels vrijkomen. Daarom is het verstandig om een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Meer weten over de kosten voor het verwijderen van asbest vloerbedekking? Vraag direct een offerte aan.