Het gebruik van asbest is sinds het jaar 1993 verboden. Veel oudere huizen die voor dit jaar gebouwd zijn bevatten nog altijd asbesthoudende materialen. Eventueel aanwezige asbest is lastig te herkennen en kan op verschillende plekken aanwezig zijn. Een van de plekken waar asbest regelmatig voorkomt is onder de dakpannen. Heb je een vermoeden van asbest onder de dakpannen van je woning? Laat voor de zekerheid een asbestonderzoek uitvoeren door onze specialisten!

Asbest in het dak

Voordat asbest verboden werd in 1993 werd dit materiaal veel gebruikt in de bouw. Wanneer je woning voor 1993 is gebouwd, dan is de kans groot op de aanwezigheid van asbest. Asbest werd veelal toegepast bij de CV ketel, in de schoorsteen, in vensterbanken, in vloerbedekking en in het dak. Veel gebruikte asbestproducten in het dak zijn golfplaten en cementplaten voor dakgoten of dakleien.

Bij een vermoeden van asbest is het verstandig om een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Wanneer asbestvezels vrijkomen kan dat ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Op het moment dat asbest beschadigd raakt komen er kleine asbestvezels los. Deze schadelijke asbestvezels vervuilen de lucht en als deze ingeademd worden dan komt dit in de longen terecht. Dit kan onder andere longkanker veroorzaken.

Verbod op asbesthoudende daken

Alle asbesthoudende daken in Nederland moeten voor 1 januari 2024 verwijderd worden. Na 2024 geldt er namelijk een verbod op asbestdaken. Dit verbod geldt voor materiaal dat asbest bevat en in contact komt met de buitenlucht, zoals bijvoorbeeld dakleien of golfplaten. Dakgoten, dakbeschot, boeidelen of isolatiemateriaal waarin asbest verwerkt is wordt (nog) niet verboden. Asbest onder je dakpannen is dus nog niet verplicht om te laten verwijderen, maar is vaak wel een verstandig keuze. Advies nodig? Neem gerust contact met ons op!

Asbest onder dakpannen laten verwijderen

Zit er asbest onder de dakpannen verwerkt? Of heb je een vermoeden van materialen die mogelijk asbest bevatten? Dan adviseren wij om dit te laten saneren. Voorlopig mag je de asbest laten liggen, echter zal je in de toekomst het materiaal verplicht moeten saneren. Op dit moment kan je gebruik maken van diverse subsidies, waardoor je aanwezig asbest voordelig kunt laten verwijderen. Meer informatie of advies? Gaertner Milieutechniek is een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf die graag hulp biedt bij het verwijderen van asbest.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN