Als asbestdeskundige kunnen wij een asbestonderzoek conform het certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering uitvoeren. Het laten uitvoeren van een asbestonderzoek is nodig bij renovatie, sloopwerkzaamheden of asbestsanering bij een gebouw. Ook kan je een asbestonderzoek door onze specialisten laten uitvoeren als je de risico’s met betrekking tot asbest in kaart wilt brengen voor kopers, huurder of gebruikers van een gebouw.

Schakel een asbestdeskundige in

Een asbestonderzoek moet altijd uitgevoerd worden door een bedrijf met een Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) certificaat. Gaertner Milieutechniek is een DIA gecertificeerd bedrijf, waardoor onze asbestdeskundigen ingezet kunnen worden voor het uitvoeren van een asbestonderzoek.

Welke typen asbestonderzoek zijn er?

Als je een asbestonderzoek wilt laten uitvoeren door een asbestdeskundige dan zijn er drie verschillende typen. Welk asbestonderzoek in jouw situatie uitgevoerd moet worden is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Hieronder hebben we de drie verschillende asbestonderzoeken op een rij gezet.

Type 0 asbestonderzoek

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met als doel om de aanwezigheid van asbest in het gebouw vast te stellen. Een Type 0 onderzoek wordt vaak gezien als soort van “quick scan” bij een vermoeden van asbesthoudende materialen. Dit komt doordat dit onderzoek uitgevoerd kan worden zonder dat er zaken afgebroken worden. Door visuele waarnemingen wordt er aangegeven of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn of niet. Dit onderzoek wordt veelal uitgevoerd bij verkoop of verhuur van het gebouw. Het is belangrijk om te weten dat een Type 0 asbestonderzoek niet geschikt is om een asbestsanering in gang te zetten.

Type A asbestonderzoek

Een Type A onderzoek wordt net als het Type 0 onderzoek uitgevoerd met als doel de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in het gebouw waar te nemen. Echter kan dit type onderzoek pas worden uitgevoerd als het Type 0 asbestonderzoek heeft aangetoond dat er asbest aanwezig is of als er een vermoeden is van asbesthoudende materialen.

Om het asbest vast te stellen tijdens het Type A onderzoek wordt er vaak gebruik gemaakt van handgereedschap. Ook kan er een licht destructief onderzoek uitgevoerd worden. Vaak wordt er gekozen om een monster van bepaalde materialen te nemen om de aanwezigheid van asbest vast te stellen. Nadat de asbestinventarisatie is afgerond wordt er een asbestinventarisatie rapport opgemaakt. De aanwezigheid van dit rapport is vereist voordat er begonnen kan worden met het slopen of verbouwen van de woning.

Type B asbestonderzoek

Enkel als er na een Type A asbestonderzoek nog het vermoeden heerst dat er nog asbest aanwezig is in een verborgen deel van het gebouw dan wordt er een asbestonderzoek Type B uitgevoerd. Dit type asbestonderzoek wordt enkel uitgevoerd als potentieel asbesthoudend materiaal niet kan worden onderzocht zonder dat er zwaar destructief werk aan te pas komt. Een Type B asbestonderzoek wordt alleen uitgevoerd als er één of meerdere onderdelen van het gebouw gesloopt moeten worden om het asbestverdachte materiaal te kunnen onderzoeken.

Asbestonderzoek kosten

De kosten van een asbestinspectie kunnen erg verschillen door de specifieke aanpak per situatie. De asbestonderzoek kosten zijn erg afhankelijk van de plek of plekken waar asbest (mogelijk) aanwezig is. Om de kosten voor een asbestonderzoek duidelijk te krijgen kun je het beste een offerte aanvragen. Bij ons kan je geheel vrijblijvend een offerte aanvragen voor het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie.

Asbestonderzoek laten uitvoeren

Ben je geïnteresseerd in het laten uitvoeren van een asbestonderzoek? Als deskundige geven wij graag asbest advies. Voor meer informatie kan je gerust contact opnemen via ons contactformulier.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN