Is er op dit moment asbest in je woning aanwezig? Dan ben je nog niet verplicht om dit te (laten) verwijderen. Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om het asbest te verwijderen, zodat je snel van het asbest af bent.

Bij hechtgebonden asbest is het zo dat je 35 vierkante meter asbesthoudende materialen zelf mag verwijderen. Niet-hechtgebonden asbest is verboden om zelf te verwijderen. Toch is het inschakelen van een asbestsaneringsbedrijf de veiligste keuze. Zo weet je zeker dat het asbest volgens de regels verwijderd wordt en dat je geen gezondheidsrisico’s loopt.

Meer weten over asbestsanering? Wij geven je graag meer informatie over het verwijderen van asbest.

Wanneer moet asbest verwijderd zijn?

De aanwezigheid van asbest zou per 31 december 2024 verboden zijn. Echter heeft de Eerste Kamer gedebatteerd over de haalbaarheid van het asbestplan van 2024 en vervolgens besloten om de saneringsopgave 4 jaar op te schuiven. Het asbestverbod is verschoven naar 1 januari 2028. In dit jaar moet zoveel mogelijk asbest in Nederland verdwenen zijn.

Als je asbest in huis hebt dan is het verstandig om alvast te anticiperen op deze planning van de overheid. Laat bijvoorbeeld alvast een asbestinventarisatie uit laten voeren, zodat je precies weet in welke omvang er asbest aanwezig is. Vervolgens kan je ook bijvoorbeeld alvast een offerte aanvragen, zodat je precies weet wat de asbestsanering gaat kosten en daar rekening mee kunt houden.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN