Hoe ziet asbest eruit?

Asbest herkennen? Dan moet je natuurlijk eerst weten hoe asbest eruit ziet. Asbest is een natuurproduct dat bestaat uit schadelijke mineralen met een vezelstructuur. De natuurlijke mineralen van asbest bestaan uit microscopisch kleine vezels.

In de jaren zeventig werd er op grote schaal asbest verwerkt in bouwmaterialen. Sinds 1993 is het verboden om asbest te verwerken in materialen of te gebruiken. In veel woningen die voor 1993 gebouwd zijn zit asbest verwerkt. Asbest kan verwerkt zijn in allerlei (bouw)materialen, hierover later meer.

Asbest is erg moeilijk herkenbaar. Zelf voor specialisten is asbest met het blote oog moeilijk te herkennen. Daarom wordt er bij een asbestinventarisatie vaak gekozen voor de afname van een monster. Vervolgens wordt dit monster in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Als je zeker wilt weten of je asbest in huis hebt is het dus verstandig om een deskundig asbestsaneringsbedrijf in te schakelen.

Asbest verwijderen is gevaarlijk

Het beschadigen van asbest is enorm gevaarlijk en kan leiden tot ernstige gevolgen voor je gezondheid. Neem dan ook geen risico tijdens een verbouwing: heb je het vermoeden van asbest in huis? Schakel een asbestdeskundige in en ga zeker niet door met de verbouwing. Als het asbest wordt beschadigt ben je nog verder van huis en lopen de kosten alleen nog maar hoger op. Tevens is asbest ook gewoon erg gevaarlijk. Daarom werken wij als asbestsaneringsbedrijf altijd volgens de regels en beschikken we over de juiste certificaten.

Asbest herkennen

Is je woning voor 1993 gebouwd? Dan is de kans aanwezig dat je asbest tegenkomt tijdens het verbouwen. Maar hoe ziet asbest eruit? Asbest zijn samengeperste witte vezels die vaak aanwezig zijn in geperste plaatmaterialen in woningen. Zo werd asbest onder andere veel gebruikt in spouwmuren, kozijnen, vloeren, gevels, dakplaten, dorpels en golfplaten. Het herkennen van asbest is enorm moeilijk. Daarom is het verstandig om een ervaren saneerder in te schakelen bij een vermoeden van asbest. Vervolgens kunnen zij wel inschatten over er asbest aanwezig is. Hebben zij dit vermoeden? Dan is het nodig om een asbestinventarisatie aan te vragen.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN